Banner Potilasohje

YLEISOHJEET LEIKKAUKSEEN TULEVILLE

PÄÄTÖKSESI JÄLKEEN

Tehtyäsi päätöksesi lähteä leikkaukseen, teemme kaikki varaukset puolestasi. Saat lähetteet tarvittaviin verikokeisiin ja (mammografiaan tarvittaessa), potilasohjeen ja myöhemmin laskun. Laskun eräpäivä on 14 vuorokautta ennen leikkausta. Varausnumerot ja muut matkaan liittyvät tiedot saat meiltä puhelimitse. Klinikan vastaanottohenkilö odottaa sinua satamassa ulostulon luona Sinun nimellä olevan kyltin kanssa. Klinikalle saavuttuasi tapaat leikkaavan kirurgin ja anestesialääkärin. Yhdessä käytte vielä kertaalleen leikkauksen kulun läpi, jotta Sinulla on selkeä käsitys operaatiosta. Kirurgimme ottavat täyden vastuun työstään.

OHJEET PLASTIIKKAKIRURGISEEN LEIKKAUKSEEN TULEVALLE

Ennen leikkaukseen tuloa huolehtikaa terveydentilastanne. Leikkaukseen saavuttaessa on ehdottomasti oltava fyysisesti - ja henkisesti terve. Ei saa olla flunssaoireita, kuumetta eikä kuukautisvuotoa. Jos olette allerginen tai yliherkkä jollekin, pyydämme ilmoittamaan siitä. Mikäli teillä on säännöllinen lääkitys ilmoittakaa myös siitä, sekä ottakaa lääkkeet mukaan.

Kaksi viikkoa ennen leikkausta ei saa käyttää aspiriinia eikä mitään muita verta ohentavia lääkkeitä kuten esim. ( Burana, Orudis, Ketomex tai Marevan) myös kalaöljyjen nauttimisessa tulisi pitää kaksi viikkoa taukoa ennen operaatiota. Valkosipulin syönti on myös kiellettyä ja natriumglutamaatti (itämaiset ruuat ja liemikuutiot) kaksi viikkoa ennen leikkausta. Aknelääke Roaccutan käyttö on kielletty kuusi kuukautta ennen leikkausta. Myös jotkut masennuslääkkeet voivat ohentaa verta. Mikäli on pakko käyttää kipulääkkeitä ennen leikkausta suosittelemme parasetamolia (Panadol, Para-Tabs käsikauppa valmisteet).

Edeltävänä iltana tai leikkausaamuna teidän tulisi käydä huolellisesti suihkussa. Ihon on oltava ehjä, eikä iholla saa olla märkäisiä tulehduksia.

Mikäli Sinulla on toimenpide nukutuksessa, leikkausaamuna ei saa syödä, juoda eikä tupakoida noin 6 tuntia ennen leikkausta, myös ei voi käyttää purukumia- JOS ASIAKAS SYÖ TAI JUO ENNEN LEKKAUSTA NIIN OPERAATIOTA EI VOI SUORITTAA JA TÄMÄ PERUUNTUU ASIAKKAAN KUSTANNUKSELLA. Alkoholin käyttö on kielletty 24 tuntia ennen leikkaukseen tuloa ja leikkauspäivänä, sekä leikkausiltana, koska yhteisvaikutus annettujen lääkkeiden kanssa voi olla vaarallinen. Myös autolla ajo on leikkauspäivänä kielletty lääkkeiden vaikutuksen vuoksi.
Paikallis-puudutuksessa tehtävä leikkaus – voit syötä kevyesti.

Leikkauksen jälkeen saattaa esiintyä paikallista turvotusta ja verenvuotoa haavan seudulla noin kahden viikon ajan riippuen leikkauksesta. Raskasta fyysistä rasitusta tulee välttää leikkausta seuraavan kuukauden ajan. Haavan paranemista edistävät haavan seudun pitäminen levossa, hyvä terveydentila, etenkin hyvä ravitsemustila ja haavan puhtaus.

Myös hyvä verenkierto ja - aineenvaihdunta edistää haavan paranemista.

Vuodelepo hidastaa laskimoveren virtausta, jonka vuoksi tulisi nousta viimeistään leikkausta seuraavana päivänä jalkeille. Alaraajojen liikeharjoituksia voi tehdä voinnin mukaan vuoteessa niin pian kuin pystyy.

Paranemisprosessi saattaa leikkauksesta riippuen kestää jopa 6-9 kuukautta. Tuona aikana on mahdollista, että leikkausalueella esiintyy pientä kipua, epätasaisuutta ja värin muutosta.

Haavanhoito

Pidä haava kuivana. Sidettä pidetään haavan suojana ompeleiden poistoon asti ja sen jälkeen noin kaksi viikkoa. Side on syytä vaihtaa jos se on likainen tai märkä. Siteiden tulee olla puhtaita. Puhtaita siteitä saa ostaa valmiissa pakkauksissa apteekista. Kahden vuorokauden ajan leikkauksesta haava pidetään täysin kuivana. Sen jälkeen ei haittaa jos haava peseytymisen tai suihkun yhteydessä kastuu. Haavaa tai sen ympäristöä ei saa hangata. Kastuneet siteet vaihdetaan kuiviin puhtaisiin siteisiin. Saunan löylyyn ei ole hyvä mennä ompeleiden aikana eikä kaksi viikkoa ompeleiden poiston jälkeen. Vältä haava alueen turhaa liikuttelua. Käänny henkilökunnan puoleen jos haavassa on yltyvää kipua, lämmön nousua ja punoitusta tai jatkuvaa runsasta verenvuotoa, jatkuvaa siteen läpi tulevaa kosteutta tai pahaa hajua. Ompeleiden poisto noin 10 vuorokauden kuluttua. Mikäli haavalle on laitettu itsesulavia tikkejä nämä putoavat itsestään 3 viikon kuluttua. Tupakanpoltto haittaa merkittävästi haavan parantumista.

Arpi muodostuu leikkausalueelle muutamien viikkojen jälkeen. Arven parantumiseen voit vaikuttaa itsehoidolla. Arven vaalentumisen ja pehmentymisen nopeuttamiseksi voit käyttää apteekista saatavaa hepariini valmistetta (Trombosol forte tai Hirudoid forte) tai arpivoiteita kahdesti päivässä noin neljän viikon ajan, myös silikoni laastareita on hyvä käyttää. Vältä aina arven hiertymistä, suoja myös arpi pehmeällä sideharsolla noin 3-4 viikon ajan, erikoisesti että rintaliivit eivät hiero arpea, metallituilla varustettuja rintaliivejä voi käyttää noin 1,5 kk jälkeen leikkauksesta.
Suojaa arpi auringolta 3 kuukauden ajan, muuten arpi voi pigmentoitua tummaksi.

----------------------------------------------------------------
Reval Clinic - KT Kliinik
Kaluritee 5A Tallinn ESTONIA (toimilupa L-02008)
Email: revalclinic@revalclinic.com

----------------------------------------------------------------