Banner Ympärileikkaus ja edut

Suomen Lääkärilehti

2002:346:1105-12

Miehen ympärileikkauksella on perimätiedon ja joidenkin tutkimustenkin mukaan oletettu vähentävän syfiliksen, penissyövän, virtsatieinfektioiden ja muiden sukupuolitautien riskiä. Jopa HIV-tartunnan riskin väheneminen on mahdollinen tämän operaation jälkeen. Kondyloomainfektio lisää useiden tutkimusten mukaan genitaalien syöpää sekä miehellä että naisella, mutta ympärileikkauksen yhteydestä siihen ei ole varmaa tietoa. Tämän takia kansainvälinen tutkimusryhmä, jossa oli jäseniä Euroopasta, Yhdysvalloista, Etelä-Amerikasta ja Aasiasta, teki analyysin seitsemästä tapaus-verrokkitutkimuksesta, joissa selviteltiin naisten kohdunkaulan syövän yhteyttä hänen miehensä HPV-infektioon ja ympärileikkaukseen.

Aineisto käsitti lähes 4000 syöpäpotilasta ja heille valittua verrokkia. Ympärileikkaamattomista miehistä 19,6 %:lla ja ympärileikatuista 5,5 %:lla todettiin peniksen HPV-infektio. Sekoittavien tekijöiden pois-sulkemisen jälkeen ympärileikattujen miesten HPV-riski oli 0,16-0,85 kertainen leikkaamattomien miehien riskiin nähden. Mikäli ympärileikatulla miehellä oli ollut yli viisi aikaisempaa seksipartneria, naisten kohdunkaulan syöpäriski väheni 0,42-kertaiseksi (95 %:n luottamusväli 0,23-0,79) verrattuna tilanteeseen, jossa kumppani oli yhtä "kokenut" mutta ympärileikkaamaton.

Ympärileikkaus aiheuttaa terskan epiteelin paksuuntumista ja vähentää epiteelin mikrotraumoja yhdynnän aikana. Nämä muutokset voivat suojata virusinfektioilta ja siten vähentää sekä miehen että hänen kumppaninsa syöpäriskiä. HIV- ja HPV-tartunnat ovat yhteydessä toisiinsa, joten ympärileikkauksen globaalinen merkitys voi hyvinkin lisääntyä.

Castellsauge X, Bosch X, Munoz N ym.
Male circumcision, penile human papillo-
Mavirusinfection, and cervical cancer in
Female partners. N Engl J Med.

Kirjoittaja:
Pertti Kirkinen

----------------------------------------------------------------
Reval Clinic - KT Kliinik
Kaluritee 5A Tallinn ESTONIA (toimilupa L-02008)
Email: revalclinic@revalclinic.com

----------------------------------------------------------------