Banner Vesikives

Vesikives on nesteen täyttämä rakkula kiveksen ympärillä. Rakkulasta johtaa useimmiten siemenjohdinta seuraten hyvin ohut käytävä vatsaonteloon. Tämä käytävä päästää ajoittain nestettä lävitseen rakkulasta pois. Sen vuoksi vesityrän koko saattaa vaihdella. Vesityrä voi pieniltä lapsilta kuivua pois itsestään, mutta yli 4 vuoden iässä se on epätodennäköistä. Tällöin tila voidaan hoitaa leikkauksella.

Vesikives eli hydrocele tarkoittaa kivespussin sisälle, kiveksen ja tuppikalvon väliin kertynyttä nestettä. Nestekertymän syytä ei voida aina osoittaa. Joskus kyseessä on vamman jälkitila, kiveksen kiertymä, tulehdus tai kasvain.

Vesikiveksen oireina voi olla ainoastaan suurentunut kivespussi. Tautiin voi liittyä myös kipua ja painontunnetta. Vesikiveksen diagnosointi perustuu tunnusteluun ja valolla tapahtuvaan läpivalaisuun.

Epäselvissä tapauksissa kivespussin kaikututkimus ennen toimenpidettä on aiheellinen. Hoitona käytetään leikkausta.

TOIMENPITEEN KULKU

Leikkaus suoritetaan spinaalipuudutuksessa (selkäpuudutus) tai nukutuksessa ja vaatii lyhyen jälkiseurannan toimenpiteen jälkeen. Leikkauksessa on tärkeintä katkaista ohut käytävä mahdollisimman korkealta, aivan vatsaontelon rajalta ja sulkea se. Tämä estää tilan uusiutumisen. Leikkauksessa poistetaan myös ylimääräinen nestepussi sisältöineen. Leikkaushaavan sulku tapahtuu usein itse sulavin ompelein.

JÄLKIHOITO

Haavalla olevat siteet saa poistaa leikkauksen jälkeisenä päivänä ja haava saa jäädä siteettömäksi, ellei ole vuotoa. Haavalla olevat sulavat ompeleet irtoavat noin viikon kuluessa. Suihkussa käynti on sallittua vuorokauden kuluttua, mutta saunominen, uiminen ja kylpeminen vasta 2 viikon kuluttua leikkauksesta. Leikkauksen jälkeen esiintyy arkuutta, turvotusta ja verenpurkaumaa kivespussissa. Kiveksiä tukevat / kohottavat napakat alushousut ovat suositeltavia. Liikkukaa mahdollisimman rauhallisesti 2 viikon ajan. Välttäkää raskaampaa ponnistelua ja nostamista, samoin pyörällä ajoa ja urheiluliikuntaa noin 1 kk ajan. Ottakaa yhteyttä omaan lääkäriin mikäli leikkauksen jälkeen on: merkittävää verenvuotoa haavasta, haava-alueella lisääntyvää kipua, turvotusta, punoitusta tai kuumotusta, märkäistä vuotoa haavasta, kuumetta edellä mainittuihin oireisiin liittyen.

revalclinic@revalclinic.com.

----------------------------------------------------------------
Reval Clinic - KT Kliinik
Kaluritee 5A Tallinn ESTONIA (toimilupa L-02008)
Email: revalclinic@revalclinic.com

----------------------------------------------------------------