Banner Vatsan muotoilu

Esteettistä kirurgiaa ei voi irrottaa muusta plastiikkakirurgiasta. Sen avulla hoidetaan ulkonäön variaatioita ja ikääntymisen myötä syntyneitä muutoksia. Plastiikkakirurgiaan liittyy aina pyrkimys myös ulkonäön osalta mahdollisimman hyvään ja harmoniseen lopputulokseen.

YLEISTÄ

Vatsanpeitteiden muotoilu leikkauksessa poistetaan vatsasta ihoa ja rasvakudosta. Roikkuvan nahan syynä voivat olla voimakas laihduttaminen, rajut painonvaihtelut tai toistuvat raskaudet. Mikäli vatsanpeitteet roikkuvat vain vähän on rasvaimu muotoiluleikkausta parempi vaihtoehto.

ENNEN LEIKKAUSTASuosittelemme henkilökohtaista konsultaatiota klinikan konsultin tai lääkärin luona. Konsultti tai lääkäri kertoo sinulle vatsan muotoiluleikkauksesta ja sen kulusta. Samoin jälkihoidosta ja mahdollisista riskeistä. Konsultin tai lääkärin kanssa yhteistyönä etsitään sinulle yksilöllinen vaihtoehto ongelma-alueen hoitamiseksi. Konsultti tai lääkäri kokoaa myös esitiedot terveydentilastasi. Muista mainita kaikki terveyteesi liittyvät asiat. Mikäli kaikki on kohdallaan voidaan varata suunniteltu leikkausaika.

Leikkauspäivänä

Keskustelet leikkaavan lääkärin kanssa vatsan muotoiluleikkauksesta. Leikkaus suoritetaan nukutuksessa, nukutuslääkäri keskustelee kanssasi tulevasta nukutuksesta ja suorittaa tarvittaessa terveystarkastuksen.

LEIKKAUS

Nukutuksen jälkeen leikkausviilto suoritetaan alavatsaan (katso kuva 1) samoin navan ympärille. Iho nostetaan ja irrotetaan alla olevista lihaksista, samalla poistetaan ylimääräinen iho ja rasvakudos. Muodostetaan uusi napa. Tarvittaessa kiristetään vatsan lihaksia ja lihaskalvoja. Haavoille asetetaan ompeleet, dreenit ja siteet.

LEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Ensimmäiset tunnit leikkauksen jälkeen olet nukutuslääkärin ja nukutushoitajan tarkkailunalaisena. Tarvittaessa saat kipulääkettä. Ensimmäisen yön olet klinikalla jälkihoidossa. Hoitaja on saatavilla koko yön. Seuraavana päivänä leikkaava lääkäri tarkastaa sinut, minkä jälkeen voit kotiutua. Kipu leikkauksen jälkeen on yksilöllistä, mutta yleensä suhteellisen vähäistä. Särkylääkkeitä määrätään tarvittaessa, vaikkakin ne yleensä ovat tarpeettomia kahden ensimmäisen päivän jälkeen. Turvotusta ja verenpurkaumia (mustelmia) voi esiintyä, ne kestävät noin 2 - 3 viikkoa. Useimmat potilaat palaavat töihin ja sosiaalisiin harrastuksiin jo 3 viikon jälkeen. Raskasta fyysistä liikuntaa tulee välttää ensimmäisen kolmen viikon ajan leikkauksen jälkeen, mutta kevyt liikunta edistää huomattavasti parantumista. Rankkoja harrastuksia kuten aerobic, juoksu, painon-nosto, uinti ja tennistä tulee välttää kolmen viikon ajan leikkauksen jälkeen samoin saunomista. Vatsankiristysleikkauksessa suosittelemme klinikalla oloa 2-3 päivää, että vältettäisiin turhaa fyysistä rasitusta.

Haavanhoito

Pidä haava kuivana. Sidettä pidetään haavan suojana ompeleiden poistoon asti. Side on syytä vaihtaa jos se on likainen tai märkä. Siteiden tulee olla steriilejä. Steriilejä siteitä saa ostaa valmiissa pakkauksissa apteekista. Haavaa tai sen ympäristöä ei saa hangata. Kastuneet siteet vaihdetaan kuiviin steriileihin siteisiin. Saunan löylyyn ei ole hyvä mennä ompeleiden aikana eikä kaksi viikkoa ompeleiden poiston jälkeen. Vältä haava alueen turhaa liikuttelua. Käänny lääkärin puoleen jos haavassa on yltyvää kipua, lämmön nousua ja punoitusta tai jatkuvaa runsasta verenvuotoa, jatkuvaa siteen läpi tulevaa kosteutta tai pahaa hajua. Ompeleet poistetaan vatsanpeitteiden muotoiluleikkauksessa 14 vuorokauden kuluttua. Tupakan poltto haittaa merkittävästi haavan parantumista.

Arvenhoito

Arpi muodostuu leikkausalueelle tikinpoiston jälkeen, arven parantumiseen voit vaikuttaa itsehoidolla. Arven vaalentumisen ja pehmentymisen nopeuttamiseksi voit käyttää apteekista saatavaa hepariini valmistetta (Trombosol forte tai Hirudoid forte) kahdesti päivässä noin neljän viikon ajan. Vältä aina arven hiertymistä ja suojaa arpi auringolta 3 kuukauden ajan, muuten arpi voi pigmentoitua tummaksi.

RISKIT JA KOMPLIKAATIOT

Jokaiseen leikkaukseen sisältyy myös riskejä. Vatsan muotoiluleikkauksessa riskit ja mahdolliset komplikaatiot ovat minimaaliset. Korkeasti koulutettujen lääkärien ja hoitajien muodostamassa leikkausryhmässä leikkausten komplikaatiot ovat erittäin harvinaisia. Kuitenkin kuten jokaisessa leikkauksessa verenvuodon, tulehduksen ja arpikudoksen muodostumisen sekä nukutusten aikaisten ongelmien mahdollisuus on olemassa.

Kudosnesteiden kerääntyminen vatsanpeitteiden alle

Kudosnesteiden kerääntyminen on tässä leikkauksessa yleistä. Neste poistetaan neulalla punkteeraamalla, yleensä 2-3 kertaa riittää.

Tulehdus

Tulehdusta voi esiintyä missä leikkauksessa tahansa. Jokaisen vatsan muotoiluleikkauksen jälkeen määrätään antibioottikuuri tulehduksen estämiseksi. Yksityisklinikat, jotka on rakennettu kauneuskirurgiaa varten ja joissa ei hoideta sairauksia, "sairaalainfektioriski" on lähes olematon. Yleissairaaloissa ja muissa isoissa leikkausyksiköissä on sairaalainfektion riski moninkertainen. Tarkista aina missä sinut leikataan, näin vältät vaikeat sairaalainfektiot.

Verenpurkauma

Verenpurkauma (mustelma) on vatsan muotoiluleikkauksen yhteydessä yleinen. Verenpurkauma on verenkertymä elimistössäsi, tässä tapauksessa ihon alla ja leikkaushaavan seudussa. Verenkertymä esiintyy yleensä pian leikkauksen jälkeen. Pienet verenkertymät poistuvat usein itsestään, mutta suuria voidaan joutua poistamaan uusinta leikkauksen avulla.

Tuntohäiriö

Joskus voivat vatsanalueen pintatuntohermot vaurioitua. Tunnon muutokset on väliaikaisia ja korjaantuvat aikaa myöten.

LOPPUTULOS

Turvotus ja mustelmat lähtevät pois muutamien viikkojen jälkeen. Lopullinen tulos on nähtävissä vasta kolmen - kuuden kuukauden kuluttua leikkauksesta. Arpien punoitus katoaa noin puolessa vuodessa. Sairaslomaa tarvitaan noin kolme - neljä viikkoa.

Vatsan muotoiluleikkauksella voidaan saavuttaa haluttu ulkonäkö. Itsetunnon kohentuminen ja itseluottamus ovat myös tärkeitä hyötyjä asiakkaalle.

----------------------------------------------------------------
Reval Clinic - KT Kliinik
Kaluritee 5A Tallinn ESTONIA (toimilupa L-02008)
Email: revalclinic@revalclinic.com

----------------------------------------------------------------