Banner Nenänkorjaus

Esteettistä kirurgiaa ei voi irrottaa muusta plastiikkakirurgiasta. Sen avulla hoidetaan ulkonäön variaatioita ja ikääntymisen myötä syntyneitä muutoksia. Plastiikkakirurgiaan liittyy aina pyrkimys myös ulkonäön osalta mahdollisimman hyvään ja harmoniseen lopputulokseen.

YLEISTÄ

Nenäleikkaus on esteettisen kirurgian vaativimpia toimenpiteitä. Pienikin rustojen ja luun käsittely voi muuttaa näkyvästi nenänmuotoa. Jos harkitset leikkausta, joka pyrkii muuttamaan nenän muotoa tai kokoa mahdollisuudet suurempiin ja tyydyttävämpiin tuloksiin ovat paremmat kuin koskaan ennen. Nenäleikkaukset ovat kehittyneet huimasti viime vuosina. Nenän synnynnäisiä ominaisuuksia ovat paksu nenänkärki, kyömy, mataluus tai nenän väliseinän ongelmat. Vammojen seurauksena nenä voi olla vino, siinä voi olla arpia tai nenän väliseinässä vinoutta. Nenän synnynnäisiä ominaisuuksia voidaan korjata vasta, kun pituuskasvu päättyy, vamman aiheuttamat muutokset voidaan korjata myös aikaisemmin.

ENNEN LEIKKAUSTASuosittelemme henkilökohtaista konsultaatiota klinikan konsultin tai lääkärin luona. Konsultti tai lääkäri kertoo sinulle nenänmuodon korjausleikkauksesta ja sen kulusta. Samoin jälkihoidosta ja mahdollisista riskeistä. Konsultin tai lääkärin kanssa yhteistyönä etsitään sinulle yksilöllinen vaihtoehto ongelma-alueen hoitamiseksi. Konsultti tai lääkäri kokoaa myös esitiedot terveydentilastasi. Muista mainita kaikki terveyteesi liittyvät asiat. Mikäli kaikki on kohdallaan voidaan varata suunniteltu leikkausaika.

Leikkauspäivänä

Keskustelet leikkaavan lääkärin kanssa nenänmuotoilun toimenpiteestä. Mikäli leikkaus suoritetaan nukutuksessa, nukutuslääkäri keskustelee kanssasi tulevasta nukutuksesta ja suorittaa tarvittaessa terveystarkastuksen. Nenän kärjen muotoilu tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, mutta luuta käsiteltäessä toimenpide tehdään nukutuksessa.

LEIKKAUS

Nukutuksen tai paikallispuudutuksen jälkeen asetetaan nenäkäytäviin "tamponit", mitkä estävät veren ja muiden eritteiden valumisen nenänieluun. Leikkaus tehdään avoimena tai suljettuna sierainten kautta. Leikkauksen aikana käsitellään rustoja tai luuta tai molempia. Nenän limakalvot suljetaan itsesulavilla tikeillä.

Mikäli leikkaus suoritetaan avoimena toimenpiteenä, arpi tulee nenän alle. Arven vaalentuessa arpi ei jää näkyväksi. Tämän jälkeen jätetään tamponit nenään vuorokaudeksi ja nenä tuetaan kipsilastalla. Kipsilasta jää nenälle 5 - 10 päiväksi. Nenäleikkaus kestää yhdestä kolmeen tuntiin.

LEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Mikäli leikkaus suoritetaan nukutuksessa ensimmäiset tunnit leikkauksen jälkeen olet nukutuslääkärin ja nukutushoitajan tarkkailun alaisena. Tarvittaessa saat kipulääkettä. Ensimmäisen yön olet klinikalla jälkihoidossa. Hoitaja on saatavilla koko yön. Seuraavana päivänä leikkaava lääkäri tarkastaa sinut, minkä jälkeen voit kotiutua.

Kipu leikkauksen jälkeen on yksilöllistä, mutta yleensä suhteellisen vähäistä. Särkylääkkeitä määrätään tarvittaessa, vaikkakin ne yleensä ovat tarpeettomia kahden ensimmäisen päivän jälkeen. Turvotusta ja verenpurkaumia (mustelmia) voi esiintyä, ne kestävät noin 2 - 3 viikkoa. Useimmat potilaat palaavat töihin ja sosiaalisiin harrastuksiin jo 2 viikon jälkeen. Raskasta fyysistä liikuntaa tulee välttää ensimmäisen kolmen viikon ajan leikkauksen jälkeen, mutta kevyt liikunta edistää huomattavasti parantumista. Rankkoja harrastuksia kuten aerobic, juoksu, painonnosto, uinti ja tennistä tulee välttää kolmen viikon ajan leikkauksen jälkeen, samoin saunomista. Leikkauksen jälkeen nenä voi tuntua tukkoiselta limakalvo turvotuksen takia. Nenä saattaa olla turvonneen näköinen, jopa muutamia kuukausia. Uusi muoto alkaa hahmottua puolessa vuodessa ja lopulliseen muotoonsa nenä on asettunut noin puolessatoista vuodessa. Nenäleikkaus on nykyään paljon pidempi toimenpide kuin ennen. Nenää leikataan niin kauan, että tulos on hyvännäköinen. Silti nenäleikkauksen jälkeen potilas ei läheskään aina ole täysin tyytyväinen.

RISKIT JA KOMPLIKAATIOT

Jokaiseen leikkaukseen sisältyy myös riskejä. Nenänmuodon korjausleikkauksessa riskit ja mahdolliset komplikaatiot ovat kuitenkin vähäiset. Korkeasti koulutettujen lääkärien ja hoitajien muodostamassa leikkausryhmässä leikkausten komplikaatiot ovat erittäin harvinaisia. Kuitenkin kuten jokaisessa leikkauksessa verenvuodon, tulehduksen ja arpikudoksen muodostumisen sekä nukutusten aikaisten ongelmien mahdollisuus on olemassa.

Tulehdus

Tulehdusta voi esiintyä minkä tahansa leikkauksen jälkeen. Jokaisen nenänmuodon korjaus- leikkauksen jälkeen määrätään antibioottikuuri tulehduksen ehkäisemiseksi tarvittaessa. Yksityisklinikat, jotka on rakennettu kauneuskirurgiaa varten ja joissa ei hoideta sairauksia, ns. "sairaalainfektioriski" on lähes olematon. Yleissairaaloissa ja muissa isoissa leikkausyksiköissä on sairaalainfektioriski moninkertainen. Tarkista aina missä sinut leikataan, näin vältät vaikeat sairaalainfektiot.

Verenpurkauma

Verenpurkauma (mustelma) on nenäleikkauksen yhteydessä vähäistä. Yleensä niitä tulee luunkäsittelyn yhteydessä. Verenpurkauma on verenkertymä elimistössäsi, tässä tapauksessa ihon alla ja leikkaushaavan seudussa. Verenkertymä esiintyy yleensä pian leikkauksen jälkeen. Pienet verenkertymät poistuvat usein itsestään, mutta suuria joudutaan joskus poistamaan lääkärin vastaanotolla.

LOPPUTULOS

Voimakkaampi turvotus ja mustelmat lähtevät pois muutamien viikkojen jälkeen. Lopullinen tulos on nähtävissä vasta puolentoista vuoden kuluttua.

Nenänmuodon korjausleikkauksella voidaan saavuttaa haluttu ulkonäkö. Itsetunnon kohentuminen ja itseluottamus ovat myös tärkeitä hyötyjä asiakkaalle.

----------------------------------------------------------------
Reval Clinic - KT Kliinik
Kaluritee 5A Tallinn ESTONIA (toimilupa L-02008)
Email: revalclinic@revalclinic.com

----------------------------------------------------------------