Banner Kiveskohju

Kiveskohju eli varikoseele on siemennuorapunoksen laskimoiden suonikohjusairaus. Kiveskohjupotilailla kiveslaskimon läpät puuttuvat tai eivät pysty estämään takaisinvirtausta. Seurauksena on laskimolaajentumia eli suonikohjuja. On yleensä vasemmalla puolella. Laajentuneet laskimot ovat nähtävissä matokimppuna kivespussin tyvessä potilaan seisoessa. Laajentunut laskimot häviävät makuuasennossa. Etenkin nuorilla miehillä varikoseele aiheuttaa painon ja kivun tunnetta kivespussissa. Isokokoiset kohjut voivat aiheuttaa kiveksen atroofian eli surkastumisen. Keski-ikäisellä tai iäkkäämmällä nopeasti kehittyvä vasemmanpuolinen varikoseele voi merkitä munuaislaskimon tukosta (kasvainta). Oikeapuolinen varikoseele voi merkitä alaonttolaskimon tukosta.

Kiveskohju löydetään usein sattumalta. Oireina voi olla kipua ja turvotusta kivespussissa. Kivespussin lämpötila on tavallista korkeampi ja siittiöiden tuotanto voi olla häiriintynyt.

Lapsilla ja nuorilla kiveskohju ei välttämättä vaadi hoitoa, jos se ei aiheuta oireita. Aikuisiällä kiveskohju voi olla lapsettomuuden syy.

Hoitona on leikkaus jossa suoritetaan kiveslaskimon ligeeraus ( sidonta ), seurauksena kohjut häviävät.

Lisätietoja antaa suoralinja lääkäriin revalclinic@revalclinic.com.

----------------------------------------------------------------
Reval Clinic - KT Kliinik
Kaluritee 5A Tallinn ESTONIA (toimilupa L-02008)
Email: revalclinic@revalclinic.com

----------------------------------------------------------------