Banner Gynecomastia

Esteettistä kirurgiaa ei voi irrottaa muusta plastiikka kirurgiasta. Sen avulla hoidetaan ulkonäön variaatioita ja ikääntymisen myötä syntyneitä muutoksia. Plastiikkakirurgiaan liittyy aina pyrkimys myös ulkonäön osalta mahdollisimman hyvään ja harmoniseen lopputulokseen.

YLEISTÄ
Olipa gynekomastian perimmäinen syy mikä tahansa, aina se on merkki häiriöistä estrogeenien ja androgeeninen keskinäisessä suhteessa: estrogeenin vaikutus on joko absoluuttisesti tai suhteellisesti liian suuri. Nuorukaisten Gynekomastia liittyy tavallisimmin puberteettiin ja sen jälkikaikuihin, vanhoilla miehillä se taas kytkeytyy tavallisesti erilaisiin sairauksiin ja niiden lääkehoitoon. Gynekomastia on kaiken kaikkiaan hyvin tavallinen löydös terveillä, etenkin lihavilla miehillä, ja sillä on kliinistä merkitystä vain, jos rinnat kasvavat nopeasti, aristavat tai ovat selvästi suuret (läpimitta > 4 cm). Gynekomastian syyn jäljittäminen on jännittävää puuhaa ja vaikeata sen vuoksi, että oireen aiheuttaja on usein ollut ja mennyt, silloin kun potilasta tutkitaan oire on vain jäänyt jäljelle ja siitä on merkittävä kosmeettinen haitta.

ENNEN LEIKKAUSTA

Suosittelemme henkilökohtaista konsultaatiota klinikan konsultin tai lääkärin luona. Konsultti tai lääkäri kertoo sinulle Gynekomastia leikkauksesta ja sen kulusta. Samoin jälkihoidosta ja mahdollisista riskeistä. Konsultin tai lääkärin kanssa yhteistyönä etsitään sinulle yksilöllinen vaihtoehto ongelma-alueen hoitamiseksi. Konsultti tai lääkäri kokoaa myös esitiedot terveydentilastasi. Muista mainita kaikki terveyteesi liittyvät asiat. Mikäli kaikki on kohdallaan voidaan varata suunniteltu leikkausaika. Gynekomastia leikkaus suoritetaan yleensä rasvaimu tapaisesti muutaman pienen ihoviillon kautta, mutta mikäli rintarauhaskudos on liian kova ja "solmullinen" joudutaan se leikkaamaan pois haavan kautta, siinä tapauksessa haava (n. 5cm) tehdään nänninpihan alle.

Leikkauspäivänä

Keskustelet leikkaavanlääkärin kanssa gynekomastia leikkauksesta ja sinulle piirretään "leikkauskartta" leikkausalueelle. Leikkaus suoritetaan nukutuksessa kivuliaan toimenpiteen vuoksi. Nukutuslääkäri keskustelee kanssasi tulevasta nukutuksesta ja suorittaa tarvittaessa terveystarkastuksen.

LEIKKAUS


Nukutuksen jälkeen leikkaus viilto suoritetaan nänninpihan alle n. 0,5 cm kokoisena. Ohut ontto putki, jota kutsutaan kanyyliksi asetetaan haavasta ihon alle ja pehmentynyt kudosrasva imetään pois. Mikäli sillä ei saavuteta toivottua tulosta laajennetaan nänninpihan viiltoa ja gynekomastia kudos poistetaan kirurgisesti. Haavalle asetetaan tikit ja side.

LEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Ensimmäiset tunnit leikkauksen jälkeen olet nukutuslääkärin ja nukutushoitajan tarkkailunalaisena. Tarvittaessa saat kipulääkettä. Ensimmäisen yön olet klinikalla jälkihoidossa. Hoitaja on saatavilla koko yön. Seuraavana päivänä leikkaava lääkäri tarkastaa sinut, minkä jälkeen voit kotiutua. Kipu leikkauksen jälkeen on yksilöllistä, mutta yleensä suhteellisen vähäistä. Särkylääkkeitä määrätään tarvittaessa, vaikkakin ne yleensä ovat tarpeettomia kahden ensimmäisen päivän jälkeen. Turvotusta ja verenpurkaumia (mustelmia) voi esiintyä, ne kestävät noin 2 - 3 viikkoa. Useimmat potilaat palaavat töihin ja sosiaalisiin harrastuksiin jo viikon jälkeen. Raskasta fyysistä liikuntaa tulee välttää ensimmäisen kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen, mutta kevyt liikunta edistää huomattavasti parantumista. Rankkoja harrastuksia kuten aerobic, juoksu, painon-nosto, uinti ja tennistä tulee välttää kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen samoin saunomista.

Haavanhoito

Pidä haava kuivana. Sidettä pidetään haavan suojana ompeleiden poistoon asti. Side on syytä vaihtaa jos se on likainen tai märkä. Siteiden tulee olla steriilejä. Steriilejä siteitä saa ostaa valmiissa pakkauksissa apteekista. Haavaa tai sen ympäristöä ei saa hangata. Kastuneet siteet vaihdetaan kuiviin steriileihin siteisiin. Saunan löylyyn ei ole hyvä mennä ompeleiden aikana eikä kaksi viikkoa ompeleiden poiston jälkeen. Vältä haava alueen turhaa liikuttelua. Käänny lääkärin puoleen jos haavassa on yltyvää kipua, lämmön nousua ja punoitusta tai jatkuvaa runsasta verenvuotoa, jatkuvaa siteen läpi tulevaa kosteutta tai pahaa hajua. Ompeleet poistetaan gynekomastia leikkauksessa 10 vuorokauden kuluttua. Tupakan poltto haittaa merkittävästi haavan parantumista.

Arvenhoito


Arpi muodostuu leikkausalueelle tikinpoiston jälkeen, arven parantumiseen voit vaikuttaa itsehoidolla. Arven vaalentumisen ja pehmentymisen nopeuttamiseksi voit käyttää apteekista saatavaa hepariini valmistetta (Trombosol forte tai Hirudoid forte) kahdesti päivässä noin neljän viikon ajan. Vältä aina arven hiertymistä ja suojaa arpi auringolta 3 kuukauden ajan, muuten arpi voi pigmentoitua tummaksi.

RISKIT JA KOMPLIKAATIOT

Jokaiseen leikkaukseen sisältyy myös riskejä. Gynekomastia leikkauksessa riskit ja mahdolliset komplikaatiot ovat minimaaliset. Korkeasti koulutettujen lääkärien ja hoitajien muodostamassa leikkausryhmässä leikkausten komplikaatiot ovat erittäin harvinaisia. Kuitenkin kuten jokaisessa leikkauksessa verenvuodon, tulehduksen ja arpikudoksen muodostumisen sekä nukutusten aikaisten ongelmien mahdollisuus on olemassa.

Kudosnesteiden kerääntyminen leikkaushaavan alle

Kudosnesteiden kerääntyminen on tässä leikkauksessa yleistä. Neste poistetaan neulalla punktoimalla, yleensä 2-3 kertaa riittää.

Tulehdus

Tulehdusta voi esiintyä missä leikkauksessa tahansa. Jokaisen gynekomastia leikkauksessa jälkeen määrätään antibioottikuuri tulehduksen estämiseksi. Yksityisklinikat, jotka on rakennettu kauneuskirurgiaa varten ja joissa ei hoideta sairauksia, ns. "sairaalainfektion" riski on lähes olematon. Yleissairaaloissa ja muissa isoissa leikkausyksiköissä on sairaalainfektion riski moninkertainen. Tarkista aina missä sinut leikataan, näin vältät vaikeat sairaalainfektiot.

Verenpurkauma


Verenpurkauma (mustelma) on gynekomastia leikkauksen yhteydessä yleinen. Verenpurkauma on verenkertymä elimistössäsi, tässä tapauksessa ihon alla ja leikkaushaavan seudussa. Verenkertymä esiintyy yleensä pian leikkauksen jälkeen. Pienet verenkertymät poistuvat usein itsestään.

Tuntohäiriö

Joskus voivat rinnanalueen pintatuntohermot vaurioitua. Tunnon muutokset on väliaikaisia ja korjaantuvat aikaa myöten.

LOPPUTULOS

Turvotus ja mustelmat lähtevät pois muutamien viikkojen jälkeen. Lopullinen tulos on nähtävissä vasta kolmen - kuuden kuukauden kuluttua leikkauksesta. Arpien punoitus katoaa noin puolessa vuodessa. Sairaslomaa tarvitaan noin viikko.

Gynekomastia leikkauksessa voidaan saavuttaa haluttu ulkonäkö. Itsetunnon kohentuminen ja itseluottamus ovat myös tärkeitä hyötyjä asiakkaalle.

Lisätietoja antaa suoralinja lääkäriin revalclinic@revalclinic.com.

----------------------------------------------------------------
Reval Clinic - KT Kliinik
Kaluritee 5A Tallinn ESTONIA (toimilupa L-02008)
Email: revalclinic@revalclinic.com

----------------------------------------------------------------